Skönhet i förfall

De två senaste romanerna jag läst är en ny av Sara Stridsberg (alltid lika efterlängtat), Beckomberga – en ode till min familj, och Future Perfect som är Mara Lees senaste och min första bekantskap med henne. Båda är drömska men samtidigt skarpa beskrivningar av barn och vuxna som vinglar på kanten till samhället och ibland faller. Stridsbergs historia med förankring i förfluten verklighet kretsar kring byggnaden och institutionen Beckomberga. Mara Lee skriver om fiktiva helylleplatser i Skåne och ett smutsigt Paris. Det finns flera beröringspunkter: relationen mellan barn och föräldrar, om andra vuxna som kan hjälpa eller stjälpa (kanske bådadera samtidigt?), att inte passa in/känna sig fel, underkastelse/revolt, att stanna eller fly. Skönhet i förfall. Och kärleken, såklart.

De är få författare vars texter rinner rakt in i mig så som Sara Stridsbergs. Romanförfattarnas poet. Formuleringarnas moder. Hennes språk är som lava. Beckomberga är inget undantag, men den griper inte tag riktigt på samma sätt som mästerverket Drömfakulteten gjorde. Beckomberga är trots allt inget Chelsea Hotel. Jimmie Darling är ingen Valerie Solanas. Det är en orättvis jämförelse. Däremot tycker jag mig se Lo(lita) från förra boken Darling River skymta fram. Och ständigt dessa fäder, de destruktiva och förbrännande. Synd att bokomslaget känns så likgiltigt och fyrkantigt, det finns säkert en bra tanke bakom det men jag tycker inte att det speglar innehållet alls.

Future Perfect är uppemot 400 sidor men känns aldrig pratig eller utdragen. Man skulle nästan kunna dela den på mitten till två romaner men tråden håller, sömmen spricker inte. Det är skickligt och vackert. Jag älskar den och vill läsa den igen. Det är läsning med alla sinnen. En stor roman. Om hud, smärta, revor, tyg och det rosa som spricker fram. Skavet som är både skönt och gör ont.

untitled

421a1d1a-6dbc-4d7c-a603-a38b00c82700

Advertisements

2 thoughts on “Skönhet i förfall

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: