Skräcktips inom genren ”found footage”

I år har jag nog sett mer skräckfilm än någonsin och det har blivit mer och mer skräck i både film och podcastform ju längre året har lidit. Kanske är det fler än jag som flyr från verklighetens olidliga nyhetsflöde till fiktionens famn, särskilt denna oktoberhelg, så här kommer mina bästa tips (med reservation för allt som jag glömmer). Jag börjar med en favoritgenre inom skräckfilm.

Del. 1. Tips på filmer inom skräckgenren ”found footage”:

The Blair Witch Project (1999): den stilbildande klassikern i genren. Gjord av dåvarande amatörer för typ inga pengar alls och skrämmer slag på mig än idag. Fast jag behöver inte sova med lampan på i två veckor, som första gången.

Rec (2007): Finns även en amerikansk remake som är helt ok, men se det här spanska originalet. Ett kamerateam från en lokal tv-station blir satta i karantän i ett hyreshus där en rage-virus-liknande smitta spridits. Kalasbra helt enkelt.

Paranormal Activity (2007): Första filmen av fem varav jag har sett fyra och föredrar de första tre (är rätt likvärdiga imho). Övernaturlig skräck när den är som läskigast. Slutet på första filmen glömmer jag aldrig och några andra scener i filmserien är också väldigt svåra att glömma.

Cloverfield (2008): Monsterkatastroffilm med Lizzy Caplan (Masters of Sex) i en tidig roll. Det är nyårsafton och folk från en fest ger sig ut på gatorna i New York efter att staden attackeras. En av få monsterfilmer som jag faktiskt gillar.

Grave Encounters (2011): Ett reality-tv-produktionsteam liknande det i spökjägarserien Ghost Adventures utforskar ett övergivet mentalsjukhus. Det händer grejer som de trots allt kanske inte riktigt har förväntat sig.

The Tunnel (2011): Har för mig att denna låg ute att se gratis på webben och blev viral när den kom. Ett tv-team med undersökande journalister i tunnlar under Sydney. Klaustrofobiskt.

The Hunted (2013): Kanske inget för den otålige men riktigt bra om två jägare som ska spela in ett jaktprogram i ett ensligt naturområde. Det är inte direkt djuren som blir mest jagade, om man säger så.. Lågintensiv eskalerande skräck.

Willow Creek (2013): Ett heteropar åker på campingtur till skogsområde som är känt för sin Bigfoot-myt. Mannen har bestämt sig för att fånga varelsen på film. Hans käresta följer något motvilligt med och ja – hon kommer att ångra sig.

The Taking of Deborah Logan (2014): Sarahs mamma är dement och blir föremål för en dokumentär om sjukdomen, som bara tar sig värre och värre uttryck. Eller är det något mer?

Creep (2014): En kamerakille blir anlitad av en minst sagt speciell person för en dags filmjobb. Nog sagt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: