Skräcktips inom genren ”home invasion”

Del. 2. Mina favoritfilmer inom skräckgenren ”home invasion”:

Funny Games (1997/2007): Hanekes klassiska kommentar om våld som underhållning. En familj terroriseras och torteras i sitt hem av sadistiska lekfulla ynglingar. Ett av de mer ovanliga filmsluten genom tiderna. Båda versionerna (tyska/engelska) är bra.

High Tension (Haute Tension aka Switchblade Romance, 2003): En fransk slasherfilm som börjar med heminvasion. Jag är fortfarande betuttad i Cecíle de France som spelar huvudrollen. Det börjar med att hon följer med sin BFF hem till familjen ute på landet. Kände mig lite lurad av twisten i slutet men det är en jäkla bra åktur.

Them (Ils, 2006): Film som öppnar starkt för att ge en försmak om vad som komma skall. Ett nyinflyttat par i ett ensligt stort hus på landet får ovälkommet besök. Klaustrofobisk och frustrerande, på det bra sättet.

Inside (À l’intérieur, 2007): Inget för den höggravida tittaren. En kvinna som förlorat sin man i en bilolycka är i detta välsignade tillstånd när en kvinna försöker ta sig in i hennes hem för att stjäla hennes ofödda barn. Det blir en väldigt blodig kamp.

Martyrs (2008): Mycket franskt blir det. Det tar ett tag innan man förstår vad den här filmen handlar om. Vem/vilka är offer? Är någon galen? Först är det ryslig övernaturlig skräck men det övergår i något helt annat och det är som att allt skruvas ett varv, och sen ett varv till och ett till.. Snyggt gjord våldspornografi med existentiella undertoner. Jag kissar nästan på mig i ivern att få se remaken som nyligen släppts.

The Last House on the Left (2009): Remake, och jag har ännu inte sett originalet från 1972. En familj åker till sitt hus på landet och deras dotter råkar illa ut. Det blir en närgången konfrontation med förövarna. Triggervarning på det mesta i denna, är ofta övertygande.

Kidnapped (Secuestrados, 2010): En av de senaste filmerna jag sett. Extremt realistisk och rå skildring av en nyinflyttad familj som får besök av våldsamma rånare. Stark tobak.

You’re Next (2013): Väldigt underhållande. En familjemiddag får ett abrupt slut när någon skjuter med armborst in genom fönstret. Kaos utbryter, det är spännande och det är djurmasker. Huvudrollsinnehavaren heter Erin och är där med sin pojkvän som är en av sönerna i familjen. Det är väldigt svårt att inte tycka om Erin. Jag tror jag älskar Erin lite så som med Ripley i Alien.

Advertisements

One thought on “Skräcktips inom genren ”home invasion”

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: