Sparad i Okategoriserade

Travelers Rest

TR

Det inte med särskilt låga förväntningar jag börjar läsa en bok vars blurb titeldroppar The Shining, Twin Peaks och The Haunting of Hill House. Men det är fullt begripligt att dessa nämns, Travelers Rest av Keith Lee Morris utspelar sig i Pacific Northwest, USA, närmare bestämt i en före detta gruvstad – Good Night, Idaho – och till största delen i ett labyrintiskt hotell och ett diner på andra sidan gatan.

Det är drömskt på det viset att man inte kan vara säker på vad som är verkligt eller inte och mycket obehagligt. Platsens dåtid jagar och ömsom lockar familjen Addison: tioårige Dewey, hans föräldrar Julia och Tonio samt farbrodern Robbie. Deras spontana stopp på bilfärden för dem så långt ifrån varandra som det är möjligt. Samtidigt är det som om att de bara står på olika sidor om en väldigt tunn spegel. Hela tiden faller snön och blir ännu ett filter på perceptionen. Även som läsare känner jag mig lite vilsen.

”There were two fears only – the fear of death, for which people had religion, and the fear of solitude, for which people had society. He wasn’t religious and he didn’t have much to do with society.”

Det är suggestivt och välskrivet med psykologiskt djup. Identitet, missbruk, äktenskap, autonomi, alienering, föräldraskap och syskonrelationer är ämnen som vävs in på ett sömlöst sätt. Tyvärr har jag svårt att smälta en flera sidor lång utläggning om hur tragisk en fet pojke är. Denna tillför inget mer än fördomar till berättelsen vad jag kan se och till råga på allt återknyts det till den närmare slutet, ett slut som i prologen för övrigt är väldigt effektfullt. Bra läsning gör ofta att en film spelas upp för ens inre ögon och här påminner det också mycket om tv-spel, antagligen på grund av det labyrintiska, på ett bra sätt.

Var beredd på att se begreppet souvenir i ett nytt ljus efter den här resan.

 

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s